Στην ενότητα της Λογοτεχνίας θα βρείτε έργα επιταλιωτών Συγγραφέων.

 

Από το Θρύο στο Σημερινό Επιτάλιο

 

 

Μετά από πολύχρονη έρευνα, αναζήτηση και εργασία ο Αθ. Μακρυδημήτρης ολοκλήρωσε το βιβλίο του ΑΠΟ ΤΟ ΘΡΥΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΠΙΤΑΛΙΟ. Ο εκλεκτός συμπολίτης στο αξιέπαινο έργο του, ταξιδεύει μοναδικά τον αναγνώστη στην συναρπαστική μακρινή διαδρομή του Επιταλίου μέσα στον χρόνο. Μια διαδρομή που ξεκινά από το Ομηρικό Θρύο, διέρχεται από το Αρχαίο Επιτάλιο, συνεχίζει στην Αγουλινίτσα του χθες για να καταλήξει στο σημερινό νέο Επιτάλιο. Από την Προϊστορία στη Ιστορία και από τον Μύθο στην Πραγματικότητα, η καταγραφή ιστορικών γεγονότων και στοιχείων γίνεται μεθοδικά, τεκμηριωμένα, με ακρίβεια και λεπτομέρεια.

Το βιβλίο διαρθρώνεται σε τρία κύρια μέρη. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΙΣΤΟΡΙΑ γίνεται αναφορά στο Θρύο ή Θρυόεσσα, τον ποταμό Αλφειό, το Αλφειώνιο Άλσος κλπ με την παράθεση πλήθους ιστορικών και μυθολογικών στοιχείων. Στο δεύτερο μέρος ο συγγραφέας ασχολείται κατ'αρχήν με το ΑΡΧΑΙΟ ΕΠΙΤΑΛΙΟ, καταθέτοντας και τις προσωπικές του απόψεις και συμπεράσματα για την πρώτη παρουσία της πόλης στην περιοχή του χωριού. Παρακολουθεί την ιστορική διαδρομή του Επιταλίου κατά τους Κλασσικούς χρόνους και την Ρωμαιοκρατία. Η συνέχεια ανήκει στην δημιουργούμενη στον ίδιο χώρο ΑΓΟΥΛΙΝΙΤΣΑ και την εξέλιξή της κατά την Βυζαντινή περίοδο, την Φραγκοκρατία, την Τουρκοκρατία και Ενετοκρατία. Στο τρίτο και μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου που είναι Ο ΑΓΩΝΑΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ περιγράφονται αναλυτικά τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 και η προσφορά της Αγουλινίτσας σε αυτήν, καθώς και οι αγώνες και οι μάχες των Αγουλινιτσαίων με τους Λαλαίους και τον Αιγύπτιο Ιμπραήμ. Περιγράφει την Αγουλινίτσα κατά την περίοδο του Καποδίστρια και της βασιλείας του Όθωνα φέρνοντας στο φως πλήθος άγνωστων μέχρι σήμερα στοιχείων για τους αγωνιστές και τα τότε γεγονότα του χωριού. Τα γεγονότα της περιόδου της βασιλείας του Γεωργίου του Α' , το σημαντικό για το χωριό σταφιδικό ζήτημα, η βασιλεία του Κωνσταντίνου και οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Εθνικός Διχασμός, η μετανάστευση, η Μικρασιατική καταστροφή, η περίοδος της Δημοκρατίας και η βασιλεία του Γεωργίου Β' είναι τα θέματα που εξαντλούνται στις επόμενες σελίδες. Το τρίτο μέρος ολοκληρώνεται με το Αλβανικό Έπος, την Κατοχή και την Απελευθέρωση όπου κλείνει και η διαχρονική πορεία του χωριού.

Ο Αθ. Μακρυδημήτρης έχοντας συγκεντρώσει μεγάλο όγκο υλικού, τοποθετεί ανελλιπώς την ιστορία της γενέτειράς του, στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο σε επίπεδο Ελλαδικού και Ευρωπαϊκού ακόμα χώρου, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των γεγονότων και στοιχείων που καταθέτει. Με επιχειρήματα αντικρούει και ανασκευάζει, όπου το θεωρεί σκόπιμο, ιστορικές απόψεις άλλων συγγραφέων που αφορούν το χωριό και διατυπώνει τα δικά του συμπεράσματα. Στο προσεγμένο και ευανάγνωστο έργο ζωής - βιβλίο του, γίνεται συνεχής αναφορά στην πλούσια βιβλιογραφία που διαθέτει, ενώ για τα γεγονότα του εικοστού αιώνα παραθέτει πέραν των γραπτών και σημαντικές προφορικές μαρτυρίες. Αγωνιστές και πρόσωπα , γεγονότα και μνήμες, η λίμνη της Αγουλινίτσας του χθες, καταλαμβάνουν την θέση που τους πρέπει στο άφθαρτο ιστορικό οικοδόμημα. Μύθος, Ιστορία και Λαογραφικά στοιχεία συνυπάρχουν σε αρμονική σύνθεση και έχουν σαν αποτέλεσμα την πληρέστερη μέχρι σήμερα περιγραφή της ιστορικής διαδρομής του χωριού. Το βιβλίο, που πιστεύω ότι θα θελήσουν να αποκτήσουν και διαβάσουν τουλάχιστον όλοι οι συμπολίτες, εμπλουτίζεται από μεγάλο αριθμό πινάκων και θαυμάσιων σπάνιων τοπικών φωτογραφιών που το καθιστούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Σταύρος Φωτόπουλος