Στην ενότητα της Λογοτεχνίας θα βρείτε έργα επιταλιωτών Συγγραφέων.

 

Ημερολόγιο Γ. Κανελλόπουλου

 

 

Το βιβλίο του Γεωργίου Κανελλόπουλου « Ιστορια ενός Στρατιώτη» είναι πλέον γεγονός. Η συνέκδοση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Βώλακος, παρέδωσε στην δημοσιότητα, σε μια θαυμάσια έκδοση, το Προσωπικό Ημερολόγιο στρατιωτικού βίου του συμπατριώτη μας Γεωργίου Κανελλόπουλου, από το 1917 έως και το 1921. Το ιστορικό και τόσο ανθρώπινο αυτό ντοκουμέντο που έγραψε ο Γ. Κανελλόπουλος κατά την διάρκεια των δραματικών εκείνων χρόνων, επεξεργάστηκε με ιδιαίτερη φροντίδα ο Δρ Παναγιώτης Γρηγορίου, Ιστορικός - Κοινωνικός Ανθρωπολόγος. Το μοναδικής αξίας πρωτότυπο κείμενο, ο Δρ Π. Γρηγορίου αξιοποιεί, επεξηγεί, διανθίζει και συμληρώνει με πλήθος παραπομπών και ιστορικών αναφορών. Η επιμέλεια των κειμένων και της έκδοσης είναι των Κώστα Γ. Κανελλόπουλου ( Επιταλιώτη) και Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλου. Χάρτες και πολλές σπάνιες φωτογραφίες του Γ. Κανελλόπουλου και των συμπολεμιστών του από τα μέτωπα του πολέμου, η ιδιαίτερη γραφή και το γλαφυρό ύφος του κειμένου, καθιστούν το βιβλίο μοναδικό στο είδος του.

Το βιβλίο προλογίζει ο Δάσκαλος Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος και την εισαγωγή με σύντομη ιστορική ανασκόπηση ο Δρ Παναγιώτης Γρηγορίου. Στο παράρτημα του βιβλίου περιλαμβάνονται οι σχετικές κατά το παρελθόν δημοσιεύσεις, του Βάσου Πουλόπουλου (12/2003) και του Πάικου Αναστόπουλου (10/1991). Επίσης εδώ παρουσιάζονται και οι Επιταλιώτες που πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους και την Μ. Ασία. Ο Επίλογος γράφτηκε φυσικά από τον Κώστα Γεωργίου Κανελλόπουλο (Επιταλιώτη), που διαφύλαξε ευλαβικά το Ημερολόγιο του πατέρα του για να το παραδώσει σήμερα στην δημοσιότητα. Το αποτέλεσμα της έκδοσης, ένα συναρπαστικό βιβλίο, μια ανθρώπινη ιστορική μαρτυρία, που προτείνουμε ένθερμα σε όλους τους συμπατριώτες και μη.

Το βιβλίο προσφέρθηκε ευγενικά από τον Κώστα Κανελλόπουλο στον Δήμο Βώλακος, όπου θα πρέπει να αποτανθούν οι ενδιαφερόμενοι για να το αποκτήσουν.

Σταύρος Φωτόπουλος