Στην ενότητα αυτή, περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικά με το Επιτάλιο και τις δραστηριότητες του Συλλόγου.

 

Η παλιά γειτονιά (¶γνωστο)

 

 

Η παλιά γειτονιά, αυτά τα 100-200 μέτρα δρόμου, όπου κάναμε τα πρώτα μας βήματα και τις πρώτες φιλίες, και όλοι μάς ξέρουν με το μικρό μας όνομα. Οι γειτονιές σήμερα ερήμωσαν, τα σπίτια άδειασαν και δεν ακούγονται φωνές παιδιών. Και οι λίγοι που οι συναντάς στο δρόμο είναι αλλαγμένοι (έτσι θα μας βλέπουν κι’ αυτοί, όσοι δε μας νομίζουν για ξένους...). Σ' αυτή τη σπάνια προπολεμική φωτογραφία, ένα λαϊκό δρώμενο εν τω γίγνεσθαι. Είναι στη γειτονιά του Κουφόπουλου (από το φούρνο του Νιάρχου μέχρι το σπίτι του Γκιόκα). Η θειά-Γαληνιά του Τσαφάκου (αδελφή του γερο-Ζαρείφη) ρίχνει τα «ριζικά». Κοπέλλες της παντριάς και το παιδομάνι τρέχουν να μάθουν την τύχη τους:

 

Όσα είναι τ΄άστρα τ’ουρανού
τόσα παιδιά να κάνεις.
Τόσες φορές να παντρευτείς
και χήρα να πεθάνεις!

 
Για την ίδια τη ριζικάρισσα οι ευχές δεν επαληθεύτηκαν. Μετά το θάνατό της ο μπαρμπα-Νιόνιος ξαναπαντρεύτηκε, (αλλά και η δευτέρα Στέργαινα δεν υπήρξε τυχερωτέρα της πρώτης)...

 
Διακρίνουμε (από αριστερά):

1η σειρά άγνωστη, Μπάμπης Χρύσανθου Κουφόπουλος (με τη λάμπα), Τασία Κουφοπούλου (Κουτσανδρέα), Γαληνιά Αναστοπούλου, Αφροδιτούλα Βρυσιώτη, Βάσω Κουκούση, Νίκη Γκιόκα, Λεωνίδας Γκιόκας, Πάκης Κουκούσης.

2η σειρά Λευκή Ν. Κουφοπούλου (καθιστή), Ρίτα Κουκούση, Σοφία Χρυσ. Κουφοπούλου, Γιαννάκος Κουφόπουλος, ένας όμιλος κοριτσιών και στην άκρη δεξιά η Ελένη Δαλάκα (καθιστή).

3η σειρά Αλεξάνδρα Στασινούλια (ψωμά), Αρτεμισία Βρυσιώτη, Μιχάλης Στασινούλιας, άγνωστη, Λούλα Οικονόμου, Ελενίτσα Τρακατρίκα, Ζωΐτσα Κουφοπούλου, τελευταία δεξιά η Τασία του Τσαγκρή (δίπλα στη θειά Ελένη).

4η σειρά Ουρανία Κουφοπούλου (του Χρύσανθου), Γιάννης Οικονόμου (Τιγανίτας), Γιώτα Οικονόμου, Ελένη Δρίλλη, Κική Χρυσ. Κουφοπούλου, Ξένη Στασινούλια, Πόπη Πανταζοπούλου (Τρακατρίκα) με τη Γιώτα στην αγκαλιά, Γιωργάκης Οικονόμου (Πιρπιρής).

 
Αφιερώνεται στο φίλο και γείτονά μας Λεωνίδα Α. Γκιόκα, που δεν του άρεσαν τα μοιρολόγια. Το μήκος κύματος που μας συνδέει με το Λεωνίδα έρχεται από πολύ μακρυά και θα υπάρχει, όσο υπάρχουμε κι εμείς. (Ευχαριστούμε τους Γιαννάκο και Δέσποινα Κουφοπούλου, ¶ννα Δαλάκα και Πάκη Κουκούση. Τεχνική υποστήριξη Κώστας Γκούμας και Γιάννης Πουλόπουλος).

Αρχείο Βάσου Πουλόπουλου